De deelnemers van de ASDG zijn divers en hebben allemaal hun eigen redenen om mee te doen. Jessica Niermans werkt zelf als ambulant begeleider en zet zich op die manier al in voor de sociale zaak. Bovendien volgt ze ook een sociale opleiding. Toch voelt zij ook de drang om niet alleen in het werkveld actief te zijn, maar ook mee te denken over sociaal beleid. 

 

“Iedereen verdient het om het beste uit zichzelf te kunnen halen. Daarom zet ik me in voor gelijke kansen in onze maatschappij” 

 

Jessica groeide op in een gezin waar sprake was van armoede. Zij heeft ervaren hoe een sociaal probleem zorgt voor stress en ze kreeg te maken met extra uitdagingen. Ze vertelt daarover: “Niet iedereen heeft gelijke kansen en veel mensen staan er niet bij stil welke gevolgen dat heeft voor de toekomst van een individu maar ook voor een hele generatie die daarop volgt”. Het heeft ervoor gezorgd dat Jessica zich ervoor wil inzetten dat er meer gelijke kansen zijn binnen onze maatschappij. “Want iedereen verdient dezelfde mogelijkheden om het beste uit zichzelf te kunnen halen”

 

In opleiding tot maatschappelijk werker

Jessica was niet altijd al werkzaam binnen het sociale werkveld. Zij werkte bij Ikea toen ze begon aan de deeltijd opleiding Social Work aan de Hanzehogeschool. Hier wordt ze opgeleid om mensen die het zelf (even) niet redden in de maatschappij te ondersteunen. “In het verleden heb ik zelf ook ondersteuning gehad en zonder dat had mijn leven er heel anders uitgezien. Dat heeft ervoor gezorgd dat dit zelf ook wil doen” vertelt Jessica “Ik wil graag dat wat ik doe zinvol is voor de maatschappij, daarom wil ik niet alleen vanuit persoonlijke betrokkenheid maar ook als professional me inzetten binnen het sociaal domein”. In het tweede jaar van haar opleiding verliet Jessica de Ikea en deed ze haar eerste werkervaring op als begeleider. Dat werk doet ze nu nog steeds met veel passie. 

 

Herinneren aan de menselijke maat

Als professional is Jessica dagelijks betrokken bij sociale thema’s. Waarom ze ook nog deelnemer van de ASDG is geworden legt ze uit: “In mijn werk zie ik het individu en het netwerk daaromheen. Dat maakt me nieuwsgierig naar hoe zoiets allemaal ontstaat en welke invloed beleid daarop heeft” Ze vult aan: “De maatschappij wordt steeds complexer en mensen kunnen daar niet altijd in meedraaien. Ik merk dat er soms hele basale fouten worden gemaakt in de gedachtengang over wat haalbaar moet zijn. In mijn werk kom ik bijvoorbeeld mensen tegen die veel baat hebben bij dagbesteding, maar zich toch niet echt nuttig voelen omdat dat nog teveel is afgescheiden van ‘werk’. Als we dat dichter naar elkaar toe kunnen brengen kan dat een groot verschil maken in de beleving en ontwikkeling van mensen”. 

Jessica wil daarom meedenken over de ontwikkeling van goed sociaal beleid. “ Vanuit mijn kennis en ervaring hoop ik kritische inhoudelijke vragen te kunnen stellen en de gemeente te herinneren aan de menselijke maat” legt zij uit.

 

Verschillen van mening en toch samen verder komen

Behalve dat Jessica iets hoopt bij te dragen aan sociaal beleid vindt zij dat deelname aan de ASDG ook goed voor haar eigen ontwikkeling. Ze vertelt: “Het is voor mij een hele goede leerervaring om te spreken in groepen en te discussiëren. Bij de ASDG tref ik mensen die hetzelfde denken, maar ook mensen die onderwerpen vanuit een andere invalshoek benaderen. Zo werkt het in de maatschappij natuurlijk ook en de ASDG is een veilige omgeving om te verschillen van mening en toch samen ergens toe komen” 

Jessica is zelf één van de jongste leden van de ASDG, zowel qua leeftijd als de tijd dat ze meedoet. Toch heeft ze er een goed idee over waar ze op hoopt met de komst van nieuwe leden: “We hebben al een leuke diverse groep aan deelnemers. Ik hoop dat nieuwe leden nog meer creativiteit en vindingrijkheid gaan toevoegen. Ik verheug me erop om nieuwe mensen en verhalen te leren kennen en daardoor nog breder te gaan kijken naar de maatschappij en het sociaal beleid. Dat geldt voor nieuwe leden, maar ik wil ook nog meer ontdekken over de beweegredenen van de huidige leden”.